måndag 1 december 2008

Schlager Sveriges nya export?



The enclave, en av Soho's klubbar, anordnade i helgen, liksom varje sista helg i månaden, ett svenskt schlagerparty dit engelska bögar kommer för att dansa till och sjuga med i svenska schlagerlåtar. Människor som alltså egentligen inte har någon anknytning till Sverige har tagit till sig den svenska homosexuella schlagerkulturen och återupplever den minst en gång i månaden i sin hemstad, London. Som svensk bög var det onekligen surrealistiskt att komma in på en klubb i London där ingen kan svenska men där alla trots allt fonetiskt sjunger med i sånger av Sanna Nielsen, Charlotte Pirelli och Måns Zelmerlöf. Lino goes international ungefär.

Jag började därför fundera över om det kanske faktiskt är så att schlagerkulturen skulle kunna exporteras från Sverige. Vi har ju trots allt varit ganska duktiga på att exportera annan typ av musik genom tiderna och det känns som att schlagern bara är en genre som glömts bort när man bestämt sig för att lansera musik utomlands.

Kanske handlade denna svenska schlagerklubb i London endast om ett isolerat fall av swedophilia, möjligtvis sprungen ur ett besök av Europride Stockholm 2008 (i så fall en stor eloge till marknadsförarna av Swedish sin breaking borders) men det kändes onekligen djupare än så.

Vi får alltså försöka förmedla denna information till skivbolagsfolket så att de inser vilken enorm potential den svenska schlagersynden har i gayeuropa.

2 kommentarer:

  1. Well, Stockholm Pride vann ju turistpris för Bästa Marknadsföring och Distribution i höstas. Så det är ju inte omöjligt. Många britter var här hur som helst.

    SvaraRadera