fredag 19 december 2008

Investera i kultur

Hur skall kulturen klara sig i kapitalismens era? De klassiska svaren, från såväl höger som vänster, har varit statliga medel och subventioner. Någon gång har någon yttrat ”konkurrensutsätt Operan” men snabbt blivit hyssjad och tystad. För faktum är, menar kulturkramarna, att Beethoven inte kan jämföras med Britney.

I DI Weekend idag finns en modern och reell respons i en intressant artikel om företaget Passion Investments och deras VD Anne Denayer som hjälper gamla institutioner, däribland operahuset La Monnaie i Bryssel, med att samla in pengar. Vi Handelshomos gör sällan en hemlighet av våra gourmetsidor och gläder oss hjärtligt till det faktum att bolag som hennes kan samla in de fem miljoner kronor som krävs i investeringar för att en krog skall gå från en till två stjärnor i Michelinguiden. Fler stjärnor till folket!

Ps. Det här handlade ju om kultur och ekonomi. Läs bloggen Kulturekonomi där halva skribentstaben består av den fantastiska Handelsforskaren Emma Stenström!


Ps 2. Kristina Kappelin, som skriver i DI Weekend, borde få utmärkelsen Årets Svenska Personlighet. Vem kan glömma när hon under EM 2004 rapporterar från Rom med orden "Här sitter jag med en liten cappuciiiino och tittar på de små mänskorna omkring mig som väntar på matchen, jaa". På YouTube fanns inte det inslaget, men väl ett från VM 1994 när hon blir lite... eh flirtad med.

2 kommentarer:

  1. Det är en mycket intressant affärsidé! Hoppas att det blir mer sånt i Sverige med!

    SvaraRadera
  2. Jag fick en hjärtattack när jag insåg att den statliga konstnärslönen var så låg...

    starving artists nu i ett kulturarv nära dig

    SvaraRadera