tisdag 9 december 2008

Snabba cash eller CSN is trash.


Liberala Studenter, där jag är passiv medlem och som utger sig för att vara det största borgerliga studentförbundet - vilket jag doubtar efter Moderata Studenters snabba utveckling sedan grundandet i våras - har nyligen lanserat rapporten "Snabba Cash" som är en sorts blandning av en antologi och en orgie i utfyllnadsargument och som (därför) inte presenterar någon precis ståndpunkt.

Sedan är det lite märkligt att LS skall behöva skriva sådana rapporter, då flera gamla presidialer och anställda jobbar inom utbildningsdepaterementet eller sitter på förtroendeuppdrag. Svagt inflytande. Alternativt två ministrar som inte lyssnar.

Ett höjt studiebidrag vore inte kompatibelt med arbetslinjen, vilket argumenteras för i texten, utan de stora viktiga frågorna att lösa för studenterna är:

* Slopa fribeloppet. Alternativt höj det rejält och gör som i Storbritannien, där studenter inte behöver betala skatt på all arbetsinkomst med argumentet att det är både samhällsnyttigt och en extra erfarenhet. Som ett högt grundavdrag. De allra flesta klarar av att administrera ett eller t.o.m två extrajobb vid sidan av heltidsstudierna, beroende på vilken utbildning man läser.

* Arbetsmarknadskoppla utbildningsutbudet. Det säger sig själv - det går inte att massproducera utexaminerade filmvetare och samtidigt se många svenska ungdomar söka sig till Danmark, Polen, Ungern osv för att utbilda sig till läkare där efterfrågan är större än utbudet inhemska läkarstudenter.

* Marknadshyror. Må vid första anblick låta långsökt, men faktum är att många studentbostäder är dyrare än jämförbara hyresrätter. Det borde inte vara målet med studentbostäder.

* Och viktigast av allt: privatisera CSN och lägg ut studielånsdistributionen på bankerna med vissa restriktioner så att ingen helt utesluts. Det är uppenbart att studenter inte kan behandlas som en homogen grupp och att det finns stora skillnader mellan utbildningar, utbildningssäten, framtida återbetalningsmöjligheter. På så sätt ger man studenterna ett personligt ansvar och understryker att studier är en samhällelig OCH individuell framtida investering. Ett mildare alternativ är att ha kvar CSN men konkurrensutsätta genom att tillåta till bankerna att också få utfärda studielån.

Det är lustigt att Folkpartiet inte har gjort mer på utbildningsfronten och att kårobligatoriet, som egentligen inte är mer än en symbolfråga, blivit den hetaste frågan. Ja, demokrati och föreningsfrihet är vitalt, men kvalitet i utbildningen och studenters privatekonomi är för de flesta mer alarmerande.

Länk: https://studentweb.hhs.se/exchweb/bin/redir.asp?URL=http://www.liberalastudenter.se/p38648/files/Snabba_cash.pdf

3 kommentarer:

  1. Koppla storleken på studiemedlen till ingångslön efter avslutad utbildning!

    SvaraRadera
  2. Anonym: Det är inte helt okontroversiellt att göra så för då måste man gå på uppskattad eller snittlön och ta hänsyn till både ingångslön och lönestegar etc.
    Men jag gillar idén i grunden och tycker därför att det som douglas skrev om ett konkurrensutsatt CSN vore bra. För då kommer ingen att få det sämre men de studenter som vänder sig till privat bank kan förhandla till sig bättre lån och också få ta ansvar för det. Om man skulle ha allt privatiserat skulle vi kanske inte se några bibliotekarier, lärare osv i framtiden.

    SvaraRadera
  3. Jag är ganska fundersam till om det verkligen går att marknadskoppla utbildningsutbudet. Sverige har ju inte planekonomi, och detaljer som till exempel IT-krashen gjorde plötsligt att folk markant slutade söka IT-utbildningar. Utan egentlig anledning.

    Visst kan man ha invändingar mot excesser i populism i utbildningsutformningar och trångsynta ekonomiska aspekter, som verkar vara fallet med läkarutbildningen (Danmark har visst redan börjat tröttna) men jag har en känsla av att systemets tröghet i kombination med studenters valfrihet gör det svårt att få en bra lösning på problemet.

    SvaraRadera