onsdag 17 december 2008

Perspektiv.

Läser brev som publicerats på en gaysajt från bögar i olika mindre utvecklade länder och hur deras respektive samhällen förhåller sig till deras sexuella läggning. Översättningen lämnar tyvärr mycket att önska, men här är några urklipp:

Egypten:

"Det är många som stämmer träff med bögar för att råna oss, eftersom vi är rättighetslösa. Polisen bryr sig inte om vad som hänt oss just på grund av att vi är bögar. Jag kände en kille, “S”, som blev mördad. Han blev bara 23 år gammal. För tre månader sedan publicerade pressen en förvrängd av version av vad som hänt honom, men det var ändå ingen som brydde sig."

Iran:

"Stadga 111 i den islamistiska strafflagen deklararar att “ 'lavat' ska straffas med döden om både den aktive och passive är vuxna, vid god mental vigör, och har handlat av egen fri vilja”. Enligt stadgar 121 och 122 i strafflagen, ska “tafkhiz” (beröring mellan lår eller skinkor, eller andra former av ickepenetrerande “förspel” män emellan) straffas med 100 piskrapp för varje part. Återfall är straffbart med döden vid fjärde tillfället. Vidare anger stadga 123 i strafflagen att “om två icke blodsbesläktade män ligger nakna under samma täcke utan skäl”, så ska båda utsättas för 99 piskrapp."

Förenade Arabemiraten:

"Jag har våldtagits och förnedrats, och kastats I fängelse för brott jag inte begått. Jag har tur som kommit ut därifrån."

Inget av detta är tyvärr något nytt, utan ligger helt i linje med vad människorättsorganisationer länge rapporterat. Det man kan fråga sig är istället varför det bemöts med en sådan tystnad. När börjar t.ex. företag och individer som investerar i Iran och Dubai fråga sig exakt vilka regimer det är de stöttar? När får vi se ett Pride dedikerat till alla de som mördats för att de är homosexuella och råkat växa upp i fel del av världen? Men kanske viktigast av allt: När kommer EU börja ge homosexuella flyktingar från dessa länder asyl?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar