söndag 7 december 2008

Evigt liv hållbart ekonomiskt?


I det senaste numret av den fantastiska tidningen Bon ägnar man en lång artikel åt den nya forskningen kring evigt liv (eller åtminstone livsförlängning). Just evigt liv är ju för övrigt lösningen på många bögars fortplantningsproblem. Istället för att skaffa dig avkomma: lev vidare själv! I artikeln går man igenom olika metoder att förlänga sitt liv på samt olika infallsvinklar gällande evigt liv hos olika tongivande män inom området. Och jag skriver män, för det verkar uppenbarligen som att det i stort sett uteslutande är män som vill förlänga sina liv. Detta är en väldigt intressant aspekt som i sig skulle kunna diskuteras ingående. Däremot är det inte det som detta inlägg skall handla om. Som ekonomistuderande kan jag nämligen inte låta bli att grovt analysera de ekonomiska effekterna som evigt liv (eller en längre livsförlängning) skulle få.


De ekonomiska implikationerna behandlas kort och ytligt och i något svepande drag i artikeln. Trots detta anser jag att dessa implikationer hör till några av de viktigaste och mest avgörande för hela debatten kring livsförlängning. Vissa av dessa är relativt tydliga. Till exempel kan vem som helst räkna ut att pensionssystemet skulle kollapsa om människor levde tills de blev 150år. En förespråkare för livsförlängning skulle då kunna arguemntera att människor i så fall skulle kunna arbeta mycket längre och på så sätt bidra till produktiviteten under en längre tid av sitt liv, vilket skulle kunna avhjälpa problemen med pensionssystemet. Då dyker emellertid en annan komplikation upp: överpopulation. Att jorden håller på att överbefolkas är ju ingen nyhet men om människor dessutom skulle sluta dö så skulle ju denna utveckling öka explosionsartat. Den ekonomiska aspekten av detta är att jordens resurser inte skulle räcka till och människan skulle då förmodligen förbruka dessa resurser under en väldigt kort tid för att sedan finna sig själva på en planet bestående av i stort sett endast mänskliga organismer. Draget till extremfallet skulle detta naturligtvis kunna leda till kannibalism och ett utrotande av den egna arten.


Slutsatsen man kan dra av Bons artikel måste helt enkelt vara att de som förespråkar livsförlängning förmodligen ser det som något endast vissa personer kommer kunna ägna sig åt. Annars skulle nämligen det hela falla på eget grepp. Det man i så fall bör ha i åtanke är vilken makt de människor som förlänger sina liv skulle kunna tillskansa sig. Att låta ett kapital växa över obegränsad tid gör ju att man kan ackumulera en stor tillgångsbas och därmed också en stor makt. Detta skulle alltså kunna skapa ett ålderselitistiskt samhälle där de vid makten är de som lyckats överleva och hålla sig friska längre än sina medmänniskor.

1 kommentar:

  1. Hej
    Jag är en man. Har ytterst litet resurser. Fattig.
    Har ingen flickvän.
    Jag vill leva detta liv evigt. Har haft nära döden upplevser. Blev dränkt(mord) som barn till döds av en annan människa. Har haft ut ur kroppenupplevelser så sent som i januari 2009.
    Har i mina framtidsplaner, att reparera mitt skadade nervsystem plus göra en del förändringar på mig kropp.
    Och sen skall jag skaffa.....flickvänner att serva och älska och älska med i all evighet.
    Ett p-piller för mannen, japp, det vill jag ha.
    Efter min kropp är fixad till ungdomlighet. Så kommer annat att fixas i den här ordningen
    Solen 1 miljard år kvar.
    Andromeda galaxen och vintergatan förenas 2-3 miljarder år kvar.
    Galaxhopar åker allt fortare ifrån varandra.
    Universum expanderar. Vi vet inte utvecklingen framåt. Men det kanske går göra nåt åt universumets rum som expanderar för tillfället.
    När det är fixat. Vi har då redan tidsmaskiner.
    Sen så fixar vi fler universum, lika stora som det här. Vi kan börja fixa saker ur inget för universumet kom ur inget.
    Bygga matterconverters.
    Skicka dedikerade person till himmelen och räkna och identifiera personerna. Och fråga dem om de och/eller vill komma tillbaka till livet. Om ja, ta dem genom en slöja av ljus, protoner, neutroner och elektroner i nämnd ordning. Med en tidsmaskin öppnar sig en rad intressanta möjligheter.
    Någon får agera Gud. Arbetstider gäller då på 6 timmar per dag. Rätt till fritid sömn vila och semester gäller då. Semester på 6 veckor per år. Rätt till helg vid firandet av årshögtider. Sen så 2 dagars ledigt per vecka, lördag och söndag.
    Arbetstider mån-fre.

    EU driver ett projekt om ut ur kroppen upplevelser, nära döden upplevelser. Det startade dec 2008. Man hade lyckats göra det genom att tillfälligt elektrifiera en speciell region i hjärnan till comatillstånd eller död, bara en region i hjärnan tillfälligt.
    Läkemedelsföretagen får utveckla läkemedel som öppnar sluter eller mittemellan en människa för spritistiska upplevelser. Det hänger på antalet serotoninreceptorer man har, har man upptäckt.

    Hälsningar från Scandinavia.

    SvaraRadera