onsdag 4 februari 2009

Påven i blåsväder, igen.

Nu har allas vår käre påve hamnat i blåsväder igen. Denna gång handlar det om att påven hävt bannlysningen av en engelsk biskop vid namn Richard Williamson precis efter det att Williamson i en intervju med SVTs Uppdrag Granskning uttalat sig minst sagt uppseendeväckande kring förintelsen under andra världskriget.

Williamson hävdar att förintelsen mer eller mindre inte ägt rum och att om några judar dött under andra världskriget så rör det sig inte om fler än 200.000-300.000 och inte de 6 miljoner som är den officiella siffran. Dessutom hävdar han att ihjälgasningen av judar aldrig ägt rum.

Att antisemitism existerar inom den katolska kyrkan är för mig inget uppseendeväckande och känns heller inte som någon nyhet. Vad som däremot är paradoxalt med det hela är att Jesus, som enligt den kristna tron är guds son, trots allt själv var jude. Att då som kristen vara antisemit känns ju som att förkasta en central del av vad man själv bygger sin tro på.

I vilket fall har följden med hela händelseförloppet varit att man från Vatikanen (dock ej officiellt) fått för sig att SVT ingår i en konspiration mot påven. Det hela börjar lukta väldigt mycket deckarroman av Dan Brown. Jag tror att man från Vatikanens håll kanske bör leva mindre i fablernas värld och istället fokusera på det verkliga problemet: att den katolska kyrkan genomsyras av osunda och föråldrade åsikter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar