tisdag 24 februari 2009

Bröllop = big business




Förlovningen mellan H.K.H Kronprinsessa Victoria och Daniel Westling har under dagen blossat upp som den dominerande nyheten med extrainsatta program och expertuttalanden som avlöst varandra. Med all rätt. För oavsett vad man ideologiskt tycker om kungahusets vara eller icke vara så är det en historisk dag.

Till att börja med så kommer Sverige att för första gången sedan Drottning Ulrika Eleonoras dryga ettårssession vid tronen för 289 år sedan att få en kvinnlig statschef tack vare Torekovskompromissen som klubbades igenom så sent som 1974. En som för till på köper har honungsproduktion som intresse.

Men det kanske framförallt är timingen som är det intressanta. Honungen är bara en bisak. Mitt i en finanskris kommer detta kärleksfulla och så länge väntade beslut. Sverige blir ordförandeland i EU till sommaren och knappt ett halvår efter att klubban lämnas över till Spanien så kommer ögonen återigen att vändas mot Sverige och det sommarbröllop som planeras till juni 2010.

Allt ståhej med souvenirer, specialmenyer, hotellpaket etc väntas generera hundratals miljoner till svensk besöks- och turistnäring. Svensk affärspress spekulerar i om det kan rädda Sverige ur konjunkturnedgången. På vissa håll slår optimismen i taket med förhoppningar om att bröllopet kommer stärka kronan vilket i sin tur kommer att få Saab på benen igen. Den logiken hänger jag inte helt och fullt med på. Men sure - svensk ekonomi kommer att skörda frukter från kalaset, frågan är bara hur stora de blir.

Vidare konspirerar debattörer lite smått om huruvida bröllopet kommer att påverka valutgången i september 2010. När det senast begav sig 1976, då H.M Konungen gifte sig, stundade också då ett val tre månader senare och de borgerliga partierna firade en valseger efter en mandatperiod präglad av lottningar till följd av mandatfördelningen 175-175. Troligtvis var det, tillsammans med Pomperipossa-sagan, blott en perifer förklaringsfaktor bland många andra till valsegern, men jag skall hålla mig borta från att vara för absolut i mina uttryck fram tills dess att jag får se en djupare studie i ämnet.

Till sist ett stort grattis till kärleken och förlovningen!

PS 1 Helt apropå ingenting. Vad svarade H.K.H Kronprinsessan när hon var liten och skulle svara på vad hon ville bli när hon blev stor? Brandman? Författare? Drottning?

PS 2 Vems tur blir det att gifta sig vid nästa lågkonjunktur? Och när skall H.K.H Kronprins Carl Philip komma ut? If ever...

PS 3 Den som absolut totalogillar kungahuset kan ju alltid kufigaRepublikanska Föreningen. För 120 kronor per år får du vara med om att göra kubbspel till en blodigt allvarlig politisk aktion och om att ha en centralledning som skickar ut pressmeddelanden i tid och otid.

1 kommentar:

  1. Carl Philip är inte kronprins, utan han tituleras H.K.H. Prins Carl Philip. Observera avsaknaden av bindestreck.

    http://www.royalcourt.se/kungafamiljen/hkhprinscarlphilip.4.187e1841020141a4c88000227.html

    SvaraRadera