torsdag 5 februari 2009

Kulturkris.

Det kåranslutna projektet Dubai Gold, som bland annat är sponsrat av managementkonsultfirman McKinsey, arrangerade i tisdags en lunchföreläsning med en representant från Förenade Arabemiratens regering.

Projektet har ett antal mål, varav ett är "[To] Spread knowledge about the Arabic culture ...". Föreläsningen berörde dock inte detta, utan handlade istället om den globala finanskrisen och dess påverkan på det lilla emiratet i mellanöstern.

Finanskrisen är ju ett väldigt aktuellt tema, vilket alla antagligen vet litet för väl. Men man kan även hitta väldigt intressanta och diskutabla aspekter i den muslimska kultur som råder i Dubai och övriga Förenade Arabemiraten. Kulturen ligger nämnligen till grund för den Sharialagstiftning som hela landet formellt lyder under, vilken bland annat dikterar att: "Whoever commits ... sodomy with a male shall be punished by death." Där sodomy alltså står för sexuella relationer mellan män, och inget annat.

När man bjuder in en representant för en regim som företräder en sådan åsikt, och när man dessutom har ett uttalat mål att upplysa om landets kultur, så tycker man ju att det kan vara intressant att disskutera eller upplysa att lagstiftningen i landet förespråkar dödsstraff för homosexualitet. Det kanske till och med är intressantare än finanskrisen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar