söndag 15 februari 2009

Elitister grattas.

I veckans nummer av Affärsvärlden finns en 10 sidor lång artikel om Handels 100-årsfirande. Artikelförfattaren Erik Wahlin var själv Handelsstudent, även om tiden mellan hans in- och utskrivning varade betydligt kortare än de flestas, och avslutar artikeln med orden:

Handels må vara en udda företeelse i Sveriges annars ganska homogena
universitetsvärld. Men ännu har jag inte träffat någon som har ångrat sin tid på
skolan. Kanske hade det varit klokare att stanna kvar.

En väldigt rättvisande bild som mycket väl sammanfattar artikeln och återspeglar hur nöjda studenterna är. Handels är inte som vilket lärosäte som helst; skolan grundades av inflytelserika affärsfamiljer (läs: Wallenberg och gänget) för att säkra kvaliteten och kunskapen hos framtidens näringslivsprofiler, finansieringen är till stor del oberoende av statliga bidrag och är tillsammans med Karolinska Institutet det enda svenska utbildningssätet som hamnar högt i internationella rankningar.

Vad döljer sig då bakom den legendariska, halvt föraktade ekporten på Sveavägen 65? I gamla dagar var kulturen mansdominerad - i artikeln återger reklamgurun tillika f.d. kårordförande Nils Färnert att det år 1947 enbart skrevs in en enda kvinnlig student - för att inte säga manschauvinistisk och påståendet om att överklassen dominerade är knappast någon överdrift.

Verkligheten av Handels anno 2009 ser dock helt annorlunda ut. Endast 20,0-elever antas och överklassens dominans syns blott i ett par traditionella kvarlevor och inte alls i studenternas framtoning. Emma Stenström, en av de mest populära lärarna enligt studenterna själva, pekar väldigt tydligt på vad som kännetecknar dagens Handelsstudenter:

– Jag älskar att skolan nu har hälften tjejer i grundutbildningen, att vi har
muslimska elever utan att någon höjer ögonbrynen och att ”Handelshomos” har sin egen blogg, säger hon.


Oj, där råkade visst vår blogg omnämnas, till våra narcissistiska egons stora glädje. Egoboosten blir inte desto mindre av att det är just Emma som yttrar det. Nåväl. Hon har alldeles rätt i att fördelningen alltmer återspeglar det svenska samhället. Åtminstone i grundutbildningen.

Men det är helt klart att det finns en klick studenter som fortfarande lever i något slags värdekonservativ bubbla där "kvinnor inte skall arbeta som investment bankers, de skall ta hand om barnen och möjligtvis ha ett nio-till-fyra-jobb" (citatet tagit direkt från en student, yttrades inför mig under London Career Week i höstas). Den klicken studenter är framtidens förlorare och dessutom en utrotningshotad art. Inget företag vill ha personal som saknar emotionell och social intelligens. Trenden går mot 100% kompetensfokus och 0% könsfokus; ett starkt belägg för det finns i den nuvarande regeringens utnämningspolitik, som varit så mångfaldsmässigt lyckad att till och med (S) förmått sig erkänna att resultatet 50% kvinnor och 17 av 80 födda i utlandet av de nyutnämnda myndighetschefsposterna är mångdubbelt bättre än hur det tidigare har sett ut.

Med facit i hand har ett sekel passerat, då Handels har gått från att ha varit en skola för elitens barn (söner) med homogena bakgrunder till att idag vara en skola med elitstudenter från en flora av bakgrunder. Det kommande seklets utveckling skall bli spännande att följa och den som lever år 2109 får se...

1 kommentar:

  1. Handels visar upp prov på jämställdhet på riktigt!!

    SvaraRadera