onsdag 1 april 2009

Bonus är inte stöld!

Idag kom bomben som tusentals bankanställda gått och fruktat. I slutet av månaden skall flera av bankerna betala ut bonusarna för år 2008, men i och med DN Ekonomis så kallade "granskning" riskerar de att bli inställda. Det är tydligt att redaktionen har satt det blöta fingret i luften och pumpat sig fulla med kvällspresspopulism; den annars så kloka Maria Crofts babblar om att det minsann inte är gratis att använda Internetbanken, men att bonus, det har de råd med.

Bankerna visar upp ganska goda vinster, Nordeas noteras till 27 miljarder kronor samtidigt som banken internationellt rankas som en av de stabilaste. Att de då betalar ut mindre än 10% av detta i bonus till de anställda är inget konstigt. Bonus är anledningen till att folk söker sig till bankerna och till att bankfolket anstränger sig för att skapa vinst till bolaget. De svenska bankernas stora vinster visar på att de anställda har varit mer långsiktiga än sina utländska branschkollegor som dragit på sig kreditsvaga kunder vilket slutligen blivit dödsstöten.

Men visst finns det felaktigheter i bonussystemet. Lösningen är egentligen ganska enkel.

Problemet med bonussystemet är inte dess existens eller omfattning, utan dess utformning. Som det ser ut idag så gör bonussystemet att enhets- och divisionschefer tänker mer kortsiktigt och mer på sin enhets prestationer, vilket smittar av sig på de underordnade. Den högsta ledningen bör styra om riktningen och tilldela samtliga anställda på alla enheter en grundbonus som baseras på bankens sammanlagda prestation som sedan kompletteras med tilläggsbonus baserad på avdelningens bidrag till helhetsvinsten.

För den som inte gillar vare sig bonussystemets existens eller utformning finns det ett par alternativa lösningar:

1) Byt bank till en bonuslös (eller starta en sådan),
2) ta ut samtliga sparade pengar och lägg dem under madrassen,
3) sälj bostadsrätten, betala tillbaka alla lån och gör som i 2), eller
4) börja betala allt kontant.

Det är bara att välja: antingen använder man sin konsumentmakt och lämnar sina åtaganden i bankerna, eller så använder man sitt sunda förnuft och inser att bonus- och incitamentssystem är nödvändigt för att attrahera rätt människor och generera ett gott resultat.

1 kommentar:

  1. Mediekritiska sajten Second Opinion har intervjuat Anders Weihe på teknikföretagen:

    Förhandlingschef kritisk till bonusdrevet: ”Trams att ge rörlig lön skulden för krisen”
    Läs den på:
    http://www.second-opinion.se/so/view/303

    Du är även välkommen att skapa en profil och publicera ditt eget inlägg där! Den ger ytterligare kunskap som bidrar till att nyansera bonusfrågan.

    SvaraRadera