lördag 17 januari 2009

Ett inlägg i viktdebatten

I mitt senaste inlägg hyllade jag Carolina Gynning. I det här tänkte jag basha henne och Katrin Zytomierska för deras position i viktdebatten mot Blondinbella.

Givetvis skall Gynning och Katrin Z få skriva om deras "skinny tips", som i princip går ut på att i total avsaknad av estetik bara fylla halva tallriken med mat. Och givetvis skall Blondinbella kunna kritisera deras osmakliga vikthets, som dagligen kan beskådas av tusentals unga kvinnor.

So far, so good.

Men när Katrin Z anklagar Blondinbella för att vara en "hycklande lillgammal skitgris som borde koppla av några kilon" så är hon inte bara en netikettmässig katastrof, utan till på köpet har hon fel. Katrin Z och Gynning är ett par år äldre, vilket märks, för de har ingen aning om hur det ser ut på innerstadsskolor och prestigehögskoleutbildningar idag. Många tjejer har bilden av att de skall prestera toppbetyg samtidigt som de skall festa minst två dagar i veckan, shoppa som Hollywoodstjärnorna och vara lika snygga som omslagsmodellerna på Elle. Därtill skall ytan andas felfrihet. För dem som inte klarar av den ekvationen blir utfallet i många fall ätstörningar. Jag vill lova att det var andra bullar när Gynning och Katrin Z var unga - sanningen är att de är 30 respektive 31! Things have changed.

Blondinbella arbetar med ett projekt för att hjälpa unga anorektiker, typ tjejer i hennes klass och umgängeskrets, att ändra sin självbild. Livet är ingen tävling. Där kan vi snacka patos i debatten. Och lägger vi till att hon har logos i sin argumentation och liksom sina opponenter har ett ethos, så kan 70-talistmediehororna kasta in handduken och lägga sig på den mognadsnivå de borde inneha. Både vad gäller uttryck och innehåll.

1 kommentar:

  1. mmm sant.
    Katrin z var med hos anna skipper för ett tag sedan och då visade det sig att hon försöker banta hela tiden men gör fel så hennes tips gör saken bara värre för många tjejer!
    kram

    SvaraRadera