måndag 15 juni 2009

Moralhysteri och drömmar


Nämen, herr Milton är ute och minglar med snygg slips och alldeles för många jobbpapper.

Anders Miltons debattartikel i DN i morse fick nog många att känna sig både förvirrade och förtvivlade. Den f.d. RK Sverige-ordföranden (sure, han gör ett OK jobb i HIV-frågan), Läkarförbundsbossen, Katastrofskommissionsutredaren med mera för under rubriken ”Dela ut gratis P-piller till skolelever över 15 år” en moralistisk argumentation på ett taffligt språk i syfte att presentera en regeringsutredning om oönskade graviditeter. Hans moralpanik återspeglas särskilt tydligt i rubriken – för även om han inte vill tro att det är så, eller inte vill att skall vara så, så är kombinationen 13-åriga tjejer och kondom inte alltid komplett.

Därutöver vill han registrera alla aborter centralt. Vilken nytta det skulle ge är lite oklart, men abortingreppen skulle eventuellt kunna synas i journalen då; dessutom har de sådana register i Danmark och Nederländerna, varifrån det för övrigt finns studier som visar att inhemska kvinnor är mer återhållsamma med aborter än kvinnor födda utanför Västeuropa.

Ni märker, va? Moralisera mera, tvinga på ungdomar kondomer (nytänk!) och be till gud att aborttalet i Sverige skall minska. Så blir vi alla mindre gravida och mer lyckliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar