måndag 15 juni 2009

Ateism, sekularisering och religiösa skolors icke-vara

Jag är inget fan av religion. Stating the obvious. Men jag tycker likväl att det är viktigt att skilja på begreppen: ateism och sekularisering är inte samma sak. Ateism är det jag utövar privat, dvs undviker så många religiösa traditioner, seder, riter och tecken som möjligt – medan sekularisering är det karaktärsdrag jag önskar att staten skall bära.

Och med sekularisering menar jag såklart att staten skall vara religiöst och livsåskådningsmässigt obunden, utöva likabehandling (till skillnad från särlagstiftning) och kantas av mänskliga och demokratiska rättigheter, inklusive religionsfrihet.

Humanisternas kampanj ”Gud finns nog inte” har, med rätta, blivit kritiserad på konstruktivt och korrekt sätt för att den är för militant-ateistiskt jämfört med vad förbundet utger sig för att vara. Samt att färgvalet gult och blått tillsammans med kritiken mot religion kan kopplas till högerextrema grupper. Samt för att utgångspunkten är det kristna Sverige. Bland annat.

En vassare kampanj hade fokuserat på en smalare spännvidd och peka på vilka religiösa egenheter som träder fram i statens maktutövande och lagbok. Ett sådant exempel är att religiösa friskolor är tillåtna.

Som jag skrev tidigare är en sekulariserad stat fri från värderingar, men tillåter sina medborgare att ha religiösa uppfattningar. De religiösa friskolorna står i tvär kontrast till detta och utgör ett sätt för föräldrar att tvinga barnen en religion. Själva tanken med en sekulär skola är att barnen skall kunna uppleva och lära om olika livsåskådningar för att sedan kunna ta ställningen till den som faller dem bäst i smaken, medan religiösa friskolor direkt uttalat är religiösa till karaktär och oavsett om undervisningen informerar om olika alternativ så indoktrineras barnen kulturellt.

Detta är en beskrivning av det generella fallet.

På ett specifikt plan kan vi hitta en hel del motargument av sakpolitisk karaktär. Flickors frihet minimeras med hjälp av stenhård koll och kontroll samt vapen som slöjan. Homosexualitet framställs i flera fall som en sjukdom, och i Holland rapporteras det i dagarna om att homosexuella lärare kan sparkas från religiösa friskolor med hänvisning till "deras livsstil". Plymouthbröderna har startat en sekteristisk skola där kvinnor skall underkasta sig genom att bära slöja för att påminnas om att de är underställda mannen.

Med tanke på hur mycket kritik Humanisterna har fått och hur mycket deras förtroende har naggats i kanten, så hade den enorma summa de torde ha lagt ned på kampanjen ha investerats bättre i en smalare sakpolitisk fråga...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar