tisdag 24 mars 2009

Handelsbögar - då och nu

Bögar på Handels är inget nytt. Det är heller inte särskilt nytt att de organiserar sig, antingen synligt – som t.ex. i fallet med oss i Handelshomos – eller mer anonymt.

Under 90-talet fanns det en maillista som man anslöts till på förfrågan från moderatorn som hämtade in tips från sitt nätverk. Den som tackade ja fick då tillgång till andra på listan och det rådde mer eller mindre tystnadsplikt bland medlemmarna. Några gånger per år arrangerades gatherings hemma hos någon, men någon extern aktivitet förekom egentligen inte.

På slutet av 90-talet startade Fredrik Eklund en gayförening som 1999 hade 10 medlemmar varav blott hälften bögar. Eklund visade redan då upp prov på sina exhibitionistiska drag genom att posera i bar överkropp och matrosmössa i Småttingguiden (distribueras till blivande studenter); som för många bekant blev han senare hyllad porrskådis i USA.

Förra året var det så dags för föreningen Handelshomos att äntra scenen och resultaten ser ni så fortlöpande här. På FaceBook har vi i dagsläget mer än 130 medlemmar, varav en förkrossande majoritet är heterosexuella kvinnor. Stödet finns och det är större än någonsin, men precis som Eklund sade 1999 så är andelen öppet gay oproportionerligt liten i förhållande till samhället i stort, men förvisso betydligt högre än i börsstyrelserna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar