onsdag 29 juli 2009

G som i gaylobbyn

Saxat från Wikipedia, läs och njut:

Gaylobbyn, eller "homolobbyn", är en informell beteckning på de organisationer
som verkar för att främja homosexuellas ställning i samhället. Den viktigaste
organisationen är RFSL ("Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter") som år 2001 utsågs till årets lobbyist av tidningen Resumé.
Utmärkelsen från Resumé var ett resultat av flera stora framgångar som har bidragit till minska diskrimineringen av homosexuella. Bland dessa kan nämnas registrerat partnerskap, rätt för samkönade par att prövas som adoptivföräldrar samt att homosexuella liksom andra minoriteter numera inluderas i hetslagstiftningen.
Termen kan uppfattas som nedlåtande, eftersom de som använder termen vill
ofta göra gällande att HBT-rörelsen har en alltför stark ställning i samhället. Bland de grupper som använder termen finns bibeltrogna kristna, med olika kristna tidningar inom pingstkyrkan och trosrörelsen som främsta brukare. Tidningen Världen Idag är ett exempel på hur vissa bibeltrogna kristna ofta insinuant kopplar ihop "homolobbyn" med pedofili [1][2][3], i syfte att undergräva HBT-rörelsens trovärdighet i frågor om HBT-personers mänskliga rättigheter.
Som alternativ missaktande term används gaymaffian, framför allt av
nynazister. Enligt den nazistiska gruppen och nyhetsförmedlaren Info-14 arbetar gaymaffian för ”att snedvrida moralen hos svenskarna" och lobbyn ska enligt dem utövas av ”allt från judar till bögar, politiker och media”. Högerextrema organisationer beskyller också "gaymaffian" för att vara en täckmantel för pedofiler[4] .

För den som är nyfiken på att snoka vidare bland noterna 1-3 så hänvisar de alla till tre artiklar författade av Ruben Agnarsson: "Rädda oss från extremisterna!" (23/2 2007), "Vem är förtryckaren?", (24/1 2007) och "Homosexrörelsens tydliga koppling till pedofili" (22/12 2006).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar