onsdag 19 augusti 2009

Det som inte syns har inte skett?

Cirkusen fortsätter. Gubbslemmet Rolf Hillegren gör sig själv till rikspajas. Igen. I dagens SvD gör han ett blygsamt försök till en ursäkt, för att senare brassa på med uttalanden om att påstå att "[v]åldtäkt utan våld är inte bara en språklig anomali. Det är dessutom en gärning som i stort sett är omöjlig att bevisa".

För det första brukar han, liksom många andra i den juridiska sfären, den snävare uttolkningen av det juridiska begreppet våld, som gör gällande att en person använder mekanisk kraft mot en annan person. Därtill utesluter han den psykiska delen av definitionen. För det andra bygger han upp hela sin uppfattning kring en löjlig princip - att det som inte går att bevisa inte är värt att prövas. Om vi låter oss vidga innebörden av en sådan princip så kan vi fråga oss vilken forskning som då är värd att utföras? Någon alls?

Hillegren har dock funnit den perfekta platsen för regeln om att man inte bör ha sex med människor mot deras vilja: etikettboken. Ja, karln skriver på fullaste allvar (detta kan jag ju visserligen inte bevisa) att våldtäkt utan våld bör regleras som en umgängesregel. Skulle Magdalena Ribbing läsa det så skulle hon nog inte bara tappa hakan utan också bryta mot all vett och etikett och drämma ned herrn. Etikettsgurus skall inte syssla med att skriva om att det är olämpligt att begå brott och skada andra i sin omgivning. Att jag ens skriver det nu borde vara befängt, men det känns högligen nödvändigt.

Räkna med att cirkusen fortsätter...

2 kommentarer:

  1. Visst kan saker ske som inte syns. Med allvarliga och tragiska konsekvenser. Man måste dock skilja mellan lagstiftning och rättvisa. Om någon kommer fram till dig på stan och ber att få din mobil, utan hot, våld eller något annat OBJEKTIVT obehagligt (ex 4 gorillor i bakgrunden), och du överlämnar din mobil, så kanske du KÄNNER dig rånad - och rädd och kränkt. Och med rätta! I en rättvis värld hade den som rånade dig på din mobil blivit straffad.

    Nu finns dock inte den gudomliga rättvisan, som korrekt kan avgöra att dina känslor av ett övergrepp gör det till ett övergrepp - och därmed bestraffa den skyldiga. Det enda vi har att tillgå är världsliga domstolar (o försäkringsbolag). Tror du att du hade fått ersättning från försäkringsbolaget om du hade lämnat in en anmälan att din mobil blivit stulen för att en person på gatan frågade efter den? (Polisen skulle naturligtvis inte heller säga att du varit utsatt för ett rån.)

    Det är nämligen så, i denna ofullkomliga värld, att LIIIITE ansvar för sin egen personliga integritet och sina egna saker MÅSTE man ta.

    Men det är sant att vid domens dag, när lammet sitter vid sin Faders sida, så kommer både ovanstående rånare - och den som har sex utan samtycke - att straffas. De gör sig båda skyldiga till dödssynder: girighet i det ena fallet och lust i det andra.

    Vägra vara offer!

    /Lotta

    SvaraRadera
  2. Herre gud! Hur kan en studerande på Handelshögskolan inte ta till sig innehållet i en så pass kort text och förstå skillnaden mellan rättvisa och straffrätt?!

    Skärpning!

    SvaraRadera